Mona Sahlin, då minister i regeringen inom ”partit”, alltså sossarna, vårt Stasiparti, fick frågan om svensk kultur 2002.

Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.

Vilket land eller folk har en kultur numera, inget, inga människor på jorden har någon som helst kultur, eller hur Mona Sahlin. Och Sverige är ju längst ner på den listan, alla andra länder har ju en liten men bara en liten skämmande liten bit av kultur. Men Sverige som är så, ja ingenting, har aldrig haft något alls, vi bara finns till utan att vara, finns ens svenskar, fråga Mona Sahlin, svaret torde vara att det har aldrig funnits några svenskar.

Men vilka andra har då en kultur, implicit antyder frågan att människor någonstans på jorden som har en kultur är överlägsna alla andra som saknar kultur. Frågan innehåller svaret att alla andra som inte är svenskar har en kultur, ju mer du har vanor, seder och vardagligt beteende som inte är svenskt då börjar det skönjas en kultur. Ju mer avvikande från en svensk du är, desto mer kultur har du nedärvt, ja för svenskar finns egentligen inte, då kan vi inte ha någon kultur. Vi finns inte? Fattar ni, enligt logiken finns inte svenskar. Hallå SCB, all statistik är fel!

Alltså det är bara ytterligheterna och sådant som är ickesvenskt som har en kultur – börjar jag ana rasism här, eller känner jag bara en lätt doft i min nos. Nåja, om nu det bara är vissa människor som håller till i extremen någonstans som har kultur – hur ser dessa kulturfolk på oss svenskar – som saknar kultur, vi på den andra ytterkanten? Vi som aldrig haft kultur och aldrig kommer att få förmånen av att umgås i denna förtrollade värld.

Ja vad annars, ställ oss mot en vägg och skjut oss. Punkt slut!

Vad är kultur. Kultur är ingenting lika mycket som allt. Egentligen är begreppet totalt värdelöst och meningslöst. Att borsta tänderna två gånger per dygn lika mycket kultur som att aldrig borsta tänderna. Klimatågest är kultur lika mycket som ”vem fan bryr sig”.