Jag orkar inte mer… Det är så, så… tårigt!

Min kommentar nedan från finlandssvenska Yle, alltså svenskspråkiga radion och televisionen i Finland, i Sverige mörkar de som vanligt. Det är så de alltid gör i Sverige, vi får inte veta sanningen från vår statliga radio eller television. Tänk att svenska massmedier inte kan förmedla sådana nyheter, men Finland kan, vad är det för fel med Sveriges journalister?

Av Annelie Bülow, Helsingfors

Peru hade enorma problem med våld mot kvinnor redan före coronakrisen. Isoleringen under restriktionerna och den ökade arbetslösheten ser ut att ha trappat upp våldet och kvinnomorden ytterligare.

– Under karantänen, från den 16 mars till den 30 juni, anmäldes 915 kvinnor försvunna i Peru och de saknade befaras ha dödats, säger Eliana Revollar, som leder avdelningen för kvinnors rättigheter vid det nationella ombudsmannakontoret i Peru.

70 procent av de försvunna var minderåriga.

Från mitten av mars till slutet av juni var coronarestriktionerna som striktast i Peru. Sedan i juli har myndigheterna långsamt börjat lätta på dem.

Revollar tror att det är isoleringen i hemmen, den ökade arbetslösheten och hälsokrisen som bidrog till att en skrämmande situation blev ännu värre under bara tre och en halv månad.

Åtta försvunna kvinnor och flickor per dag

Peru har ungefär 33 miljoner invånare. Före coronakrisen anmäldes, i snitt, fem kvinnor och flickor försvunna per dag. Under den aktuella krisperioden steg siffran till åtta.

Revollar efterlyser ett samlat register över saknade personer. Ett sådant register finns inte i Peru och det gör det svårt för myndigheterna att överblicka krisen.

Enligt kvinnogrupper i Peru vägrar polisen ofta utreda våld mot kvinnor och förlöjligar offren, eller hävdar att de saknade har lämnat sina hem frivilligt.

De flesta försvinnandena utreds aldrig.

I fjol mördades 166 kvinnor i Peru, enligt den officiella statistiken. Bara en tiondedel av dem hade anmälts saknade.

Ändå rapporterades över 1 500 kvinnor och flickor saknade under året. Det betyder att bara ungefär 16 av försvinnandena kom att utredas som mord.

Enligt jämställdhetsministeriet rapporterades bara strax under 30 000 fall av våld i hemmen i Peru i fjol.

Källa: AFP

P.S.

Våld i Sydamerika är vardagen. Det är till och med att kvinnor använder våld mer än män för som de tror lösa konflikter, att slå någon annan människa är deras sätt att lösa menigsutbyten men ofta går detta våld så långt att de slår ihjäl varandra, det är så många löser problem i Sydamerika, de slår ihjäl varandra, det märkliga är att kvinnor är så råa och hatiska och dödar så frenetiskt. Har detta våld att göra med latino, ja alltså detta temprament som är i grunden så våldsamt som egentligen härstammar från araberna, som många hispanier har i sig? Var kommer detta groteska våld ifrån, är det arabernas hat mot allt som satt sig i deras själar?

Titta bara på alla länder i Sydamerika, någon mer våldsam och jävulusiskt hatisk kontinent finns inte, allt är hat och avundsjuka och misslyckade länder, inget har lyckats, det har alltid varit hatet i första sätet och föraktet mot människor, sydamerikaner avskyr människor, varför finns Kuba, jo för på den ön hatar människor varandra, ingen ska ha det bra, sydamerika är hat och avsky mot andra svinpälsar som vi ibland kallar människor. 

Varför? Jo spanjorer, varför kommer detta helvete från spanien, varför grodde hatet i spanjorerna redan på 1300-talet och kanske tidigare – kan det ha att göra med morerna, araberna som förde hatet vidare? Finns det en gen hos araberna som bär på hat, krig och förstörelse? Vad är det för fel på spansktalande i Sydamerika, är de riktigt kloka i pallet? Det är ju extremt våld som pågår hela vägen i alla länder även genom mellanamerika och för att inte tala om det utbredda dödandet i Mexiko, om du inte blir dödad direkt så kidnappas barnen och familjen krävs på pengar men lik förbannat är nästan alltid slutresultatet död.

Vilka land i Sydamerika är korrupta? Alla, där språket är spanska! Jag får nog tillföra även Brasilien till den våldsamma sfären, även om de nu talar portugisiska men morerna var även i Portugal och förde vidare sina våldsamma gener.

Vi kan ta ett exempel på sydamerikansk mindervärdeskomplex och aggressivitet. Falklandskriget 1982. Argentina fick plötsligt för sig utan någon som helst begriplig anledning att annektera Falklandsöarna där det endast fanns en massa får och ett fåtal britter. Varför om inte annat än aggressivitet, vad skulle Argentina där och göra? Oturligt för argentinarna fanns det en dam i Storbritannien som hette Magret Thatcher.

– Sink it!

Den 2:a maj sänktes den argentinska kryssaren General Belgrano, och då var det början på slutet och 323 argentinare dog och fler blev det. Kriget pågick dock till i mitten av juni.

Varför hålla på som exempelvis Argentina och tjafsa om öar som är totalt meningslösa för landet. Vad ville de åt, lammen, eller var de bara löjlig latinamerikansk prestige till ingen nytta. Att offra sina pojkar i ett meningslöst krig, varför Argentina. Vem ska vi gråta för?

Argentina, ja Maradona tog en seger, ljuv för Argentina, 1986 i Mexiko. Kommentatorns språk? Ja, kan det vara hebreiska?

Gråt för hopplösheten. Finns det hopp, Latinamerika? När kommer nästa kupp? När ska kommunismen ruinera nästa land?

Men ändå, vadå, vilken härlig musik mitt i allt, jag älskar er latinos och förundras samtidigt,