Ni har väl all hört uttrycket ”allas lika värde”. som kommer från en felöversättning av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna från 1948.

All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in spirit of brotherhood.

På svenska:

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot var andra i en anda av gemenskap.

Det borde översatts:

Alla människor är födda fria och lika i värdighet och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap.

Troligen var översättaren, vem det nu var, inte helt kunnig på engelska men denna miss har vi fått dras med sedan dess och inget annat land, vad jag vet, har detta begrepp om alla människors lika värde, det är absurt att föra fram en sådan åsikt då vi alla vet att det finns hur många ondskefulla kräk i historien som vi helst skulle mer än krossa, hänga, halshugga, ja vilket lika värde har det, ja som vi alltid säger allas lika värde, så fan heller! Märk att deklarationen säger ”födda”, det är bra så men blir människan ett monster då upphör värdigheten!

Det är nog ingen som skulle hålla sina barn och anhöriga som mindre värda än andra människor. Alla människor är utifrån ditt och mitt perspektiv inte lika värda.